VIJESTI

Abdulah Smajlović će mašinu za vađenje koštica iz suhih šljiva prezentirati na Sajmu šljive u Gradačcu

Na 44. međunarodnom Sajmu šljive, koji će se održati od 23. do 27. avgusta 2017. godine u Gradačcu, bit će upriličena prva zvanična prezentacija mašine za vađenje koštica iz suhih šljiva.

Radi se o novom patentu inovatora Abdulaha Smajlovića iz Srebrenika koji se već dugi niz godina uspješno se bavi proizvodnjom i unapređivanjem inovativnih mašina za sušenje i preradu voća, povrća, šumskih plodova i ljekovitog bilja.

Nedavno je patentirao i mašinu za iskoštavanje suhih šljiva, prvu ove vrste u BiH.

- Mašine za vađenje koštica iz suhih šljiva pojavile su se tek prije pet godina u SAD i Južnoj Koreji, ali prema iskustvima prerađivača iz našeg regiona, njihovi konstruktori još nisu uspjeli riješiti problem kako spriječiti drobljenje koštica. Ja sam uspio otići korak dalje u iznalaženju inovativnih rješenja, tako da moja mašina u procesu obrade uspješno odvaja koštice suhih šljiva bez bilo kakvih zastoja i oštećenja. Prva zvanična prezentacija novog patenta bit će upriličena na predstojećem Sajmu šljive u Gradačcu, a nakon toga kreće njena isporuka zainteresiranim prerađivačima – ističe Smajlović.

Od ideje do realizacije prošle su tri godine, a uz iznalaženje inovativnih rješenja, u svojoj radionici vlasititim rukama je napravio i sve važne dijelove za ovu neobičnu mašinu. Ugradio je najsavremenije senzore, kamere i ostalu elektroniku za mehatroničko upravljanje, a prva testiranja pokazala su da ova mašina za osam sati može iskoštiti 300 do 500 kilograma suhih šljiva. Ovaj patent je zanimljiv i po tome što je mašina konstruirana tako da je mogu koristiti i paraplegičari i druge osobe s invaliditetom, što pruža priliku za zapošljavanje ove osjetljive kategorije stanovništva.

Brojne medalje

Abdulah Smajlović je do sada imao veoma zapažene prezentacije svojih inovacija na Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajmu šljive u Gradačcu. Smajlović je 2015. godine predstavio eko-rotacionu sušnicu za voće, povrće, šumske plodove i ljekovito bilje za koju je dobio srebrenu medalju na 68. izložbi inovacija u Nirnbergu prošle godine.

Inovatorstvom se bavi duže od 40 godina, do sada je prijavio pet patenata i 58 tehničkih unapređenja u oblasti metalske i prerađivačke industrije. Svoje inovacije izlagao je na sajmovima u Moskvi, Seulu, Strazburu, Parizu, Nirnbergu, Ženevi, Ljubljani, Zagrebu, Zenici, Sarajevu i drugim gradovima na kojima se okitio brojnim zlatnim i srebrenim medaljama.

Dobitnik je u posebnog priznanja Udruženja privrednika Ruske Federacije i Asocijacije privrednika Francuske.