VIJESTI

Sajam šljive u Gradačcu od 23. do 27. avgusta

U Gradačcu će se od 23. do 27. avgusta održati 44. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive. Na 4500 metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora svoje proizvode predstavit će oko 300 izlagača iz BiH i inostranstva. - Do sada je prijavljeno više od 150 izlagača i do početka Sajam šljive očekujemo da će biti još toliko učesnika iz zemlje i inostranstva. Pripreme teku dosta dobro i svakodnevno smo u kontaktu sa potencijalnim izlagačima, ističe Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma.
Na Sajmu će se održati niz savjetovanja i okruglih stolova na kojima će biti riječi o najnovijim naučnim dostignućima i primjeni novih tehnologija u oblasti proizvodnje i prerade hrane. Novina je održavanje II Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodina sa međunarodinim učešćem na kojem će biti prezentovano više od 50 naučnih radova.
Očekuje se da široj javnosti bude predstavljen projekat „Put šljive“. U organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva bit će vršena ocjena kvalitetea izloženih proizvoda, a najbolji će biti nagrađeni sajamskim medaljama. I ove godine će na Poljoprivrednom gazdinstvu "Krušik“ u Skugriću Donjem biti održano stručno-naučno savjetovanje na kojem će učestvovati profesori sa poljoprivrednih fakulteta iz Sarajeva, Banja Luke i Beograda. Za najbolje ocjenjene rakije i žestoka pića bit će uručene velike Krušikove medalje. Rok za prijavu uzoraka izloženih proizvoda i rakija je 19. avgust 2017. godine.