GRADAČAC

Stara bosanska čaršija koja se smjestila između obronaka planina Majevice i Trebave, okrunjena je bogatom historijom, bezbrojnim legendama i nepreglednim rodnim poljima. Uspjela je uskladiti prirodu i napredak te sačuvati ljepotu u svakom svom ćošku.

Prvi pomen o Gradačcu datira još iz 1465. godine. Kao i ostali gradovi, svoju je historiju stvarao pod utjecajem raznih vladara. Upravo ti vladari, svojim su tragovima, ovaj grad učinili bogatom riznicom kulturno-historijskih spomenika.

Ljepotica koja dominira gradom Kula (Gradina), izgrađena je od kapetana iz porodice Gradaščević u periodu od 1765.-1821. godine. Džamija Husejnija koja se nalazi u neposrednoj blizini izgrađena je 1826. godine. Za ovu džamiju vezene su mnoge legende.

Gradačac ima i svoj „krivi toranj“. Naime, stara kamena sahat-kula, koja je izgrađena 1827. godine, nije uspjela da se odbrani od erozije pa se vremenom počela kositi i sve više liči na toranj u Pizi. Danas je svojevrsna atrakcija.

Oklopni voz, koji se nalazi nedaleko od grada, spomen je na predhodni rat.

Da je pisana riječ uvijek bila od neprocijenjive vrijednosti dokazuje biblioteka u Gradačcu, jedna od najstarijih u BiH, osnovana 1839. godine. Za vrijeme vladavine Husein-kapetana Gradaščevića u Tolisi je izgrašena prve katolička osnovna škola u Bosni i Hercegovini.

Općina Gradačac se prostire na površini od 218 kilometara kvadratnih sa oko 46.000 stanovnika. Priroda je ovom dijelu zemaljske kugle bila iznimno naklonjena. Ovom je prostoru podarila i termalne vode čiji je kvalitet nadaleko poznat. Zahvaljujući tome, Gradačac je uspio razviti banjsko-rekreativni turizam. Gradačačka jezera Hazna i Vidara su u ljetnim danima okupljalište mladih i starih koji znaju uživati u odmoru u prirodi.

U ovom kraju urod voća dostiže svoj maksimum, pa je stoga upravo ovdje i nastala najstarija sajamska manifestacija u zemlji, poznata kao „Sajam šljive“. Od ostalih manifestacija u Gradačcu izdvajamo „Gradačačke književne susrete“, Veče savdaha“, smotre i festivale folklora, međunarodne sportske trunire. Ovaj mali grad nudi puno sadržaja za svakoga, stoga je i nemoguće duh Gradačca prenijeti u nekoliko rečenica. Grad u kome su rođeni pisci i kapetani, grad u kome riječ „merak“ ima pravo značenje, treba doživjeti.

Dobro došli u Gradačac!